“För många blir crawl en passion”

Mörbybadet är verkligen platsen för den som vill lära sig crawla, eller vill jobba på sin teknik och uthållighet. Här finns kurser och träningsgrupper för alla, från nybörjare till tävlingssimmare.  

– Många som kommer till oss vill lära sig något nytt och utmana sig själva, en del vill konditionsträna, en del vill bli snabbare inför ett simlopp. Ja, det finns mycket som kan motivera till att börja en crawlkurs eller gå med i en träningsgrupp, säger Victor Fernandez, som är huvudtränare på Mörbybadet. 

Intresset för crawl har ökat stadigt de senaste tio åren, menar Victor, som har ägnat nästan hela sitt liv åt simträning och som sedan 13 år tillbaka arbetar heltid som simtränare. 

– Vi har allt från 16-åringar till 80-åringar i våra grupper. Många som kommer till oss blir fast för livet – crawl blir en passion! säger han. 

– Vi ser också att många numera tränar för multisporter som swim-run eller triathlon. Kanske är simningen den svaga länken och då vill man kunna crawla, eftersom crawl ju är det snabbaste simsättet. 

Crawlkurser

Den som inte kan crawla, eller som kan grunderna och vill utveckla sin simning är välkommen till Mörbybadets crawlkurser. De åtta lektionerna är 50 minuter långa, och till varje vecka får man också en läxa som man gör på egen hand. På nybörjarkursen fokuserar man först på att lära sig att ha kroppen i rätt position i vattnet. 

–  Det är en förutsättning för att lära sig crawla. Sedan kommer grundtekniken. Det är väldigt roligt att se vilken enorm skillnad det blir på bara några veckor, hur eleverna lär sig rotera kroppen och andas på rätt sätt, säger Victor. 

Därefter följer fortsättningskurser i olika nivåer – bas och avancerad. Mörbybadets tränare är noga med att alla deltagare hamnar på rätt nivå och i början av varje kurs kontrollerar man vad deltagarna kan.

– Ibland kan man behöva byta grupp till en mer avancerad, eller tvärtom. Det viktigaste är att man hamnar i en grupp där man får förutsättningar att lära sig mer tillsammans med andra som är på samma nivå, säger Victor. 

Träningsgrupper

Mörbybadets mer avancerade grupper kallas träningsgrupper. De har alla namn efter en snabb fisk, exempelvis barracuda eller orca. Här tränar man ett till två pass per vecka, upp till 120 minuter per pass, under en hel termin. På ett pass kan deltagarna simma upp till 6 000 meter.

– Många som deltar i våra träningsgrupper har haft en otrolig utveckling trots att det inte var länge sedan de lärde sig crawla. Vi har till exempel en deltagare som inte kunde crawla alls för några år sedan när hon började i vår nybörjargrupp. Idag är hon en av de bästa i Europa på swim-run. Är man motiverad klarar man mycket, säger Victor.

Privatlektioner

Passar inte livspusslet så bra ihop med träningar i grupp, eller vill man kanske bara uppdatera simtekniken då och då, går det bra att ta privatlektioner. 

– Privatlektioner kan bokas på olika tider varje vecka i Mörbybadet och kan vara ett bra alternativ för många, avslutar Victor.