"Hos oss finns bara möjligheter"

Oavsett om du är nybörjare eller har tillbringat mycket tid i vatten, är du välkommen till Mörbybadets simskola. Här får alla världens bästa livförsäkring – att lära sig simma. 

– Hos oss finns inga begränsningar – bara möjligheter, säger Madelene Yousef, som är verksamhetschef på Mörbybadet. 

Grupper för alla

Eftersom alla individer är olika, har Mörbybadet utformat många olika grupper så att alla ska kunna hitta rätt. Ledarna är noga med att alla deltagare hamnar i den grupp som passar bäst. 

– Man kan vara helt trygg i att vi ser varje individ, att vi är flexibla och anpassar oss efter varje barn. Då får man bäst förutsättningar att lära sig som mest, säger Madelene. 

För de barn som inte har någon vattenvana alls är det nybörjargrupp som gäller. Har barnet viss vattenvana kan det börja på steg ett, där man liksom nybörjargruppen och steg två håller till i simhallens lite grundare bassäng.

– I de första stegen lär vi genom leken. När man lockar fram lärande genom lek, och inte fokuserar på prestation, slappnar barnen av och vågar mer och mer. Det brukar ta några lektioner men sedan släpper det, säger Madelene.

När barnet lärt sig simma går man vidare till steg tre och fyra som hålls i den stora bassängen. Här blir det fokus på att orka simma längre sträckor och få bättre och bättre teknik. 

– Även detta görs på ett lekfullt sätt – de är här för att lära, inte för att kunna, säger Madelene. 

Olika barn behöver olika nycklar 

Sedan några år finns en simskolegrupp för barn över sju år. Barnen har det gemensamt att de behöver öva på något särskilt, allt från att doppa huvudet, hoppa från kanten eller lära sig simma.

– Olika barn behöver olika nycklar för att lära sig och i den här gruppen får de barn som är lite äldre öva på just det som de behöver, säger Madelene. 

Du kan också anmäla dig eller ditt barn till privatlektioner, där du får simlärarens fulla uppmärksamhet.

– Privatlektioner lockar allt från de som vill lära sig simma från grunden till de som vill fila på sin teknik inför exempelvis ett lopp. De brukar vara väldigt givande, säger Madelene. 

Oavsett vilken grupp ditt barn tillhör lägger Madelene och hennes kollegor stor vikt vid att alla barn ska få en fin kontakt med sin simlärare.

– När barnen kommer till en lektion ska de ha en varm och trygg känsla, och alla ska känna sig sedda. Vi avslutar alltid varje tillfälle med att prata om vad vi gjort idag, hur kul vi haft, vad som varit roligt och annat som gör att barnen känner sig nöjda, säger Madelene.

Vuxensimgrupp

Även om man är vuxen är det inte självklart att man kan simma. Därför erbjuder Mörby simhall också simgrupper för vuxna, som ofta snabbt blir fullbokad. 

– De kurserna är väldigt populära vilket är väldigt bra. Det kan finnas många anledningar till att man inte lärt sig simma, och det är verkligen aldrig för sent, säger Madelene.